Nordena AB fick i uppdrag att plantera blommor hos MAX i Hallunda

Planterar blommor

Nordena fick i uppdrag att plantera blommor och göra vårfint.
Idag har vi varit och planterat blommor, som är en del av Nordenas trädgårdsskötsel, på restaurangen MAX i Hallunda. Uppdraget var att göra vårfint och plantera blommor på 12 stycken stora planteringslådor på restaurangens uteservering.
Precis som för planering och inredning av inomhusmiljöer finns det många olika stilar att välja på när det kommer till trädgårdar och utomhusmiljö.
Här har vi använt oss av ca 160 stycken olika färgglada och somriga blommor. Närmare bestämt 48 stycken Förgätmigej (Myosotis), 56 stycken Stjärnöga (Osteospermum ecklonis), 24 stycken Sammetstagetes (Tagetes patula), 10 stycken Gyllenlack (Erysimum), 12 stycken av en sorts Lysimachia och 8 stycken Lejongap (Antirrhinum majus).
Resultatet blev en färgrik och blomstrande utomhusmiljö.

 

Planterar blommor

 

Fakta

Förgätmigej (Myosotis):

Plantan växer upprätt och når en höjd från 15 cm till 60 cm. Den har små (6 mm bred krona) blå blommor som är gula i mitten.
Äkta förgätmigej och sumpförgätmigej (Myosotis laxa) är de enda arterna i släktet som inte har utstående krokhår på foderbladen.
Förgätmigejen kommer ursprungligen från Euroasien, men har spridit sig även till Nordamerika, där den på sina håll kan vara invasiv. Den finns i större delen av Sverige och Finland, men är vanligast i söder. Trivs bäst på fuktiga marker med mycket sol eller lätt skugga, som sjöstränder och skogskärr.

källa: sv.wikipedia.org

Sammetstagetes (Tagetes patula):

Sammetsblomstersläktet eller tagetessläktet (Tagetes) är ett släkte bland de korgblommiga växterna. Tagetes kommer ursprungligen ifrån Sydamerika där det finns över 20 olika arter. De är vanliga som odlade prydnadsväxter i trädgårdar och balkonglådor. Ett fåtal arter förekommer även förvildade i Sverige men är mycket sällsynta. Plantorna har pardelade blad, ofta med gula, orange eller gul-orange blommor.Tagetes innehåller ett ämne som heter lutein och som utvinns och används som livsmedelstillsats för att ge gul kulör, det går då under benämningen E-nummer E 161b. Om man odlar rosor i samma jord år efter år brukar man förr eller senare råka ut för rostrött jord, vilket i praktiken beror på att man fått rundmaskar (nematoder) i jorden. Dessa kan motverkas genom att man odlar tagetes i samma jord några år, alternativt använder tagetesplantor som underplantering, eftersom tagetes utsöndrar ett ämne som dessa maskar inte tål.

källa: sv.wikipedia.org

Gyllenlack (Erysimum):

Gyllenlack eller lackviol (Erysimum cheiri) är en växtart i familjen korsblommiga växter.Den är tvåårig eller flerårig. Plantan blir 25 till 80 centimeter hög och växer vid bäckar, på ängar och i fuktig lövskog. Den växer vilt i Europa, särskilt i Medelhavsområdet, och har införts av människan även till andra världsdelar.Liksom många andra arter i familjen korsblommiga växter har den gula blommor med fyra kronblad. De gröna bladen är ganska smala och upp till 20 centimeter långa. Stjälken är hårig.Gyllenlack blommar först i sitt andra levnadsår. Den odlas som trädgårdsväxt i flera länder. Växten innehåller det svaga giftet Cheiritoxin.

källa: sv.wikipedia.org

Lysimachia:

Lysingsläktet (Lysimachia) är ett släkte inom familjen ardisiaväxter med cirka 150–180 arter. Förekommer i tempererade och subtropiska områden i den norra hemisfären. Några få arter finns även i Afrika, Australien och Sydamerika. De är vanligen fleråriga örter, upprätta eller krypande, mer sällan halvbuskar. De kan vara kala eller ludna och har ofta glandelkörtlar. Blad motsatta, kransställa eller strödda, vanligen hela. Blommorna kan sitta ensamma eller klasar eller grenade klasar. Kronan är vanligen vit eller gul, sällan rosa eller rödaktig, utbredd eller klocklik, med 5-9 flikar. Frukten är en kapsel. De svenska arterna växer helst fuktigt.Tidigare fördes släktet till familjen viveväxter men senare genetiska studier för den till den nuvarande familjen.
I Sverige återfinns fem vilda arter. Flera arter odlas även som prydnadsväxter.

källa: sv.wikipedia.org

 

Miljön är viktig för oss på Nordena.

Vi har valt att handla blommor och växter hos GustavsHills Handelsträdgård. Trädgårdsbutiken ligger på natursköna Färingsö i Ekerö kommun. Företaget driver upp säsongens blommande växter med modern teknologi och lång erfarenhet. Inga näringsämnen släpps ut i naturen tack vare att allt näringsvatten återvinns. Växthusen är välisolerade för att minska energiåtgång. All uppvärmning sker genom fliseldning. Biologisk bekämpning av skadeinsekter används i största möjliga utsträckning.
Allt för en mer hållbar framtid. Detta är en garanti vi ger till dig som kund. Du ska kunna ha ett gott miljösamvete när du anlitar Nordena.

Läs om Nordenas miljöpolicy

nordena max 3 nordena max 2

Pålitlig trädgårdsskötsel

Vi på Nordena AB erbjuder alla tänkbara typer av trädgårdsarbeten varje sig det handlar om grundläggande tjänster så som vattning och rensning av ogräs, plantering och skötsel – eller det mer specialiserade tjänsterna såsom trädfällning.
Du kan läsa mer om våra tjänster här.

Vad kostar det att plantera blommor?

Hur mycket våra trädgårdstjänster kostar beror på storleken på området och vilka tjänster ni vill anlita oss för. En offertförfrågan skickar du enkelt här  – vi svarar snabbt och bokar in ett möte så att vi kan diskutera era behov tillsammans.